FELKÉSZÜLÉS AZ ÁLLÁSINTERJÚRA

Állásinterjúk; nem éppen a legkellemesebb helyzetek. Az alábbiakban adunk néhány hasznos tanácsot, hogy mire figyeljünk, ha szeretnénk pozitív benyomást kelteni magunkról és felkészülten megjelenni a következő interjún.

I. Megjelenés:

Alapvető a tiszta, ápolt külső - megfelelő ruházat viselése (pl. sapka, strandpapucs mellőzése).

Érkezzünk pontosan (késés esetén a vállalat/kapcsolattartó tájákoztatása)!

 

II. Lehetséges, tipikus interjú kérdések:

1. A jelölt motivációját, a cég iránti érdeklődését felmérő kérdések:

Miért szeretne nálunk dolgozni?

Mit tud cégünkről?

Hallott már rólunk?

Mivel tud hozzájárulni a cég sikereihez?

Milyen elvárásai a munkakörrel/céggel szemben?

Mi az, ami miatt nem érezte jól magát az előző munkahelyén?

 

2. Személyes kompetenciákra irányuló kérdések:

Mondjon magáról 3 pozitív tulajdonságot!

Mondjon magáról 3 negatív (fejlesztendő) tulajdonságot!

Mi az az elért eredmény, amire az elmúlt pályafutása során a legbüszkébb?

Mi az a tulajdonság, amit nehezen visel el másokban?

 

3. Tipikusan személyiségre irányuló kérdések, az új munkakörbe, csapatbavaló beilleszkedés nehézségeit vizsgáló kérdések:

Egyedül vagy csapatban szeret jobban dolgozni?

Válaszát indokolja!

Volt-e korábban (munkahelyi) konfliktusa?

Korábbi konfliktusait hogyan rendezte?

Mondjon példát! Hogyan kezeli a stresszes helyzeteket?

Meséljen el egy emlékezetes esetet!

Hogyan illeszkedett be az előző munkahelyén?

 

4. Technikai jellegű kérdések:

Mennyi a bérigénye?

Érdemes bruttó összeget megadni. Interjú/felvételi előtt tájékozódjunk a megpályázott munkakörben kereshető lehetséges bérösszegéről. Összegben annyit határozzunk meg, amiért szívesen dolgoznánk, de abban a pályázott pozícióban reális a kívánt összeg. Vegyük figyelembe a bérenkívüli juttatásokat is, pl.: SZÉP kártya, utazási költségtérítés, stb. Nem feltétlen a bérigény a döntő szempont, de mindenképp számít a végső mérlegelésnél!

Mikor tud kezdeni?

Legyünk tisztában a jelenlegi vagy előző munkahelyünk szerződésben foglaltak pontos felmondási idejével! Sok esetben azért nem kapja meg a jelölt a munkát, mert egy másik, hasonlóan felkészült és szimpatikus jelölt a kezdést jóval korábban jelezni tudja.

 

III. Viselkedés az interjún:

1. Verbális jelek: Ezek a kommunikációra vonatkozó viselkedési formák. Figyeljünk a tiszta, érthető beszédre, a kifejezésmódunkra. Ne használjunk szleng szavakat, kifejezéseket (pl. szerettem dirigálni, én voltam a legkirályabb)! Az izgatottság gyakran olyan tüneteket produkál, amelyeket nehezebb irányítanunk: remegő hang, hadarás. Figyeljünk rá, hogy - nyilván szakmától függően – ne használjunk túl sok szakkifejezést, mert ha az interjúztató nem szakmabeli, akkor is meg kell tudni értetni, hogy melyek voltak a pontos feladatköreink.

 

2.Non-verbális jelek: Testtartásra, testünk fizikai megnyilvánulásaira vonatkozó jelek. Az izgatottság, idegesség árulkodó jelei lehetnek: remegő kezek, folyton mozgó lábak, verejtékezés. Ne felejtsük el, a fenti “tünetek” közül a legtöbb teljesen normális reakció, viszont próbáljunk higgadtak maradni és tudatosítani, hogy ha már eljutottunk idáig, ugyanúgy nem vesztünk semmit, ha nem idegeskedünk, mintha fölöslegesen stresszeljük magunkat.

IV. Jó tanács:

Pályázzunk meg olyan lehetséges munkaköröket is, amelyek hivatalosan nincsenek az általunk kiszemelt cégnél meghirdetve! Ez azért fontos, mert későbbi üresedés folytán a cég egyből számításba veheti jelentkezésünket. Javasoljuk az önéletrajzok felöltését kölcsönző cégekhez, online hirdetési felületek adatbázisaiba történő regisztrálást.

Jó pályázást kivánunk!

Kapcsolat
  • ASG GÉPGYÁRTÓ KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG
  • 2800 Tatabánya, Mészáros u. 4.
  • +36 (34) 515-900
  • info@asg.hu

© ASG KFT 2021 - Minden jog fenntartva